Projects ZAMORANO

ZAMORANO

The national ideas' competition, organised by the Official College of Architects and the City Council of Malaga, sought to resolve the corner of a block in the historic Trinidad-Perchel neighbourhood, the first suburb of the city.

Location

Pasaje de Torres 5, Málaga

Developer

Instituto Municipal de la Vivienda IMV)

Year

2015

Built area

413 m2

Status

Construction completed

Cost

28.879081€

zamorano-cabecera

5 HOUSES + COMMERCIAL PREMISES IN TRINIDAD PERCHEL, MALAGA (first prize)

The project, selected as the winner of the competition, proposed simple dwellings plus a commercial space that takes advantage of the corner of the most important square in the neighbourhood.

The choice of materials, such as lime mortar, local stone and wood seeks to continue working with traditional materials, but with a new language, while complying with the strict aesthetic ordinances of the Trinidad Perchel special plan.

The most important aspects of the project are described below:

SIMPLICITY

The first objective of the proposal was to resolve in a simple way the maximum number of dwellings, based on criteria of compositional and constructive simplicity. In this way, five dwellings were conceived, one of them on the ground floor, a commercial space and five storage rooms, all distributed from a central stair/elevator core.

OPTIMISATION

The homes are centred around a wet core, bathroom + kitchen, built on the party wall, optimising the vertical installations and leaving the most lived-in spaces on the façade.

ACCESSIBILITY

The ground floor is divided into two levels to guarantee the intimacy of the home and the correct accessibility to the commercial premises. This difference in level between the access portal and the ground floor flat is bridged by the lift, thanks to the use of two doors. In addition, the 8-person elevator has stops on all floors, including the basement floor.

STORAGE

Five storage rooms are distributed on the basement floor, providing each dwelling with additional storage space, which we consider necessary, given their small size.

EXPRESSION

The façade advocates a simple solution of vertical openings, as required by the regulations, where the expression is reduced to the play of shutters in continuous movement.

EFFICIENT CONSTRUCTION

The choice of simple yet energy-efficient construction systems is the main quality of the proposed construction, from the concrete structure to the traditional façade, through a simple ceramic roof, opting for a technically and economically reliable solution.

SUSTAINABILITY

The most relevant passive considerations are the installation of perforated shutters to control sunlight and ventilation, the creation of a ventilated under-roof that improves the thermal insulation of the roof, the use of a traditional enclosure with high thermal inertia and the formalisation of the façades themselves, which minimises solar radiation. The active ones are the installation of solar panels to provide domestic hot water on the building’s sloping roofs and the optional installation of a greywater network to collect water from washing machines and showers for use in cisterns.

INTEGRATION

The project contemplates the double objective of integration into the urban environment using traditional construction systems and maintaining a contained volumetry while opting for strong expression thanks to the system of shutters and the careful choice of materials.

Project

When approaching each project, what determines our focus is the specific use to which each space is destined.